Sommerdaek

Sådan skifter du til sommerdæk

Hver anden dansker forsøger selv at skifte fra vinterdæk til sommerdæk på bilen, hvilket kan være en god idé, da der er mange penge at spare. Hvis du ikke før har givet dig i kast med at skifte dæk, eller blot trænger til et par gode råd, kan du læse denne artikel og blive klogere på, hvad du skal gøre. Det er nemlig slet ikke så kompliceret, som det måske lyder til at være – du skal blot have det rigtige udstyr og følge den rigtige fremgangsmetode. Du kan læse mere om, hvorfor du skal skifte til sommerdæk her.

7 gode råd – sådan gør du

Du får nu 7 gode råd til, hvordan du skal bære dig ad, når du skal skifte dæk på bilen:

  1. Værktøj: Det er en god idé at finde værktøjet frem, inden du går i gang med at afmontere vinterdækkene. Du skal som minimum bruge en donkraft og en krydsnøgle eller en momentnøgle. Momentnøglen sørger for, at man ikke kommer til at overspænde boltene, hvilket er ekstra vigtigt, hvis din bil har alufælge. Det er ligeledes fordelagtigt at finde handsker, dækmærker eller dækkridt, en stiv børste og hjulposer frem.
  2. Sikkerhed: Det er uhyre vigtigt, at bilen står på et jævnt underlag. Sæt også bilen i gear og træk håndbremsen, så den på ingen måde kan rokke sig ud af stedet. Tjek også slidbanen på hjulene. Det er lovpligtigt, at dine dæk har minimum 1,6 millimeter i hele kørefladens bredde. Det anbefales dog, at du har minimum 3 millimeter.
  3. Af med hjulene: Når du skal afmontere hjulene, findes der på langt de fleste biler små mærker eller hak på undervognen, hvor donkraften skal placeres, når du fjerner hjulene. Inden du løfter bilen fra underlaget, er det vigtigt, at du løsner boltene på hjulene. Løft herefter bilen, fjern skruerne og tag hjulene af.
  4. Korrekt skift og afmærkning af dæk: Det er vigtigt, at du sætter dækmærker på hjulene, så du ved, hvor hjulet har siddet. Du må nemlig ikke krydsmontere dækkene, således at et dæk, der har siddet på venstre side sidste sommer, i år vil komme til at sidde på højre side.
  5. På med hjulet: Det er vigtigt, at du fjerner skidt og renser boltene og monteringsstellet. Du kan med fordel også give boltene lidt fedt, så de bliver nemmere at montere. Skru dernæst alle boltene på med fingrene, mens dækket stadig er hævet fra underlaget. Sænk derefter bilen og spænd boltene helt fast.
  6. Efterspænd: Når du er færdig med at montere dine sommerdæk, kan du roligt køre ud på vejene. Husk dog, at når du har kørt 100 kilometer, skal du spænde boltene efter.
  7. Rengøring og opbevaring: Når du har afmonteret vinterdækkene, skal du huske at rengøre dem med fælgrens og fælgbørste, inden du gemmer dem væk for sæsonen. Husk at de skal opbevares mørkt og køligt.

Du er nu godt klædt på til at kaste dig ud i at skifte dæk selv. Det er blot at hoppe i arbejdstøjet og følge denne guide – leder du efter billige sommerdæk, kan du med fordel kigge på daekonline.