Find det bedste 15-tommers vinterdæk

Find det bedste 15-tommers vinterdæk

Hvis man ser tilbage på, hvordan vejret har været de sidste par vinter her i Danmark, er det ikke frost og sne, der har præget vejrudsigten. Derimod er der kommet meget regn, som medfører våde vejbaner. Derfor kommer vinterdækkenes opbremsningsevner virkelig på prøve ved høj hastighed i silende regn. Det afspejler sig da også i ADACs test af vinterdæk, hvor vinterdækkenes egenskaber på våd vej tæller hele 30 procent af det samlede resultat.

Hvorfor skifte til vinterdæk?

Selvom der ikke kommer ret meget sne og det ikke er de isglatte veje, der er det vi oplever mest i den danske vinter, så er det stadig langt det sikreste at skifte til vinterdæk, når vinteren nærmer sig – allerhelst inden nattefrosten sætter ind. Vejret kan være meget ustadigt i vinterperioden, og er du en, der benytter din bil hver dag og er afhængig af at kunne komme på arbejde eller lignende til trods for sne og is, så er vinterdækkene en nødvendighed. Kører du med sommerdæk på snedækkede veje, er du til stor fare for både dig selv, dine passagerer og alle de medtrafikanter du møder på din vej. Sommerdæk er ikke konstrueret til at stå fast på sne og is. Det er vinterdæk til gengæld.

Vinterdækkenes generelle egenskaber

Hos de moderne vinterdæk er slidbanemønsteret konstrueret af gummiblokke, som hver især er inddelt i fine lameller – derfor kaldes denne slags dæk for lameltypen. Den gummi som dækket er lavet af, er en gummitype, der selv ved de lave temperaturer opretholder sin smidighed. Dæk af lameltypen er selvrensende, fordi slidbanens enkelte elementer kan bevæge sig indbyrdes og dermed få skidtet væk fra dækket. Det betyder, at der i højere grad overføres styre- og bremsekræfter fra dæk til vej. Ved køb af vinterdæk skal du for øvrigt altid kigge efter om de har de påkrævede symboler.

Symboler på vinterdæk

Et vinterdæk skal være mærket med særlige symboler, så man som kunde er sikker på, at det dæk man køber er et vinterdæk. Det skal for eksempel have mærkningen M+S, der står for Mud + Snow (mudder og sne). Det skal tillige have et symbol, der hedder bjerg- og snefnugsymbol (illustreret ved et bjerg med et snefnug inden i.) Ifølge loven skal du skifte alle fire hjul til M+S mærkede hjul. Det går således ikke kun at skifte nogle af hjulene på din bil.

Find det bedste vinterdæk

ADAC som er en søsterorganisation til vores danske FDM udarbejder hvert år en dæktest, der grundigt tester et godt bredt udsnit af de dækfabrikanter, der er på markedet. Mange dækfabrikanter har taget konsekvensen af at vintervejene ofte er våde fremfor sne- og isdækkede og har forbedret dækkenes bremseevner på våd vej. Det gør det heldigvis mere sikkert for os alle at køre om vinteren. ADAC viser også i deres test at køreegenskaberne på våd vej er meget vigtige ved at vægte dem med hele 30 procent i det samlede testresultat.

Vinderen i årets dæktest for 15 tommers dæk

ADAC har testet de to mest brugte dækstørrelser 15 og 16 tommer og igen i år vandt producenten Continental med deres forholdsvise nye dæk ”Continental WinterContact TS860” indenfor størrelsen 15 tommer. Dækket klarer sig godt i alle kategorier. Det vil sige, at det er godt på både tør vej og på is og løber af med det bedste resultat, når det drejer sig om kørsel på våd vej og i sne. Hvilket må siges at være optimalt for et vinterdæk. Dækket har tillige en lav rullemodstand, hvilket sænker forbruget af brændstof. Så står du og skal have nye vinterdæk i dækstørrelsen 15 tommer kan det klart anbefales at købe dækket ”Continental WinterContact TS860”.

Hos Quickpot.dk ligger prisen i øjeblikket på Kr. 2.617,- for 4 stk. 155 / 60 15 ” uden montering.