Når der skal monteres dæk på bilen, er der mange, der er i et dilemma omkring, hvilke dæk der er bedst. Nogle vælger at skifte dæk to gange om året; om sommeren og om vinteren, mens andre vælger blot at montere helårsdæk – som altså typisk kan holde flere år.

Der er fordele og ulemper ved alle dæktyper, hvorfor man naturligvis skal overveje, hvilke dæk der opfylder ens behov. Hvis du ofte kører, når der er kritiske vejrsituationer, skal du overveje at skifte mellem vinter- og sommerdæk, da disse dæktyper, som navnene antyder, kører bedst på henholdsvis sneglatte- og varme veje. Hvis du derimod kun har brug for dæk, der typisk skal køre på saltede veje om vinteren, kan du overveje helårsdæk.

Helårsdæk er et dæk, hvor sommer- og vinterdæk er kombineret – det har dog ikke de samme egenskaber, hvilket du altså skal være opmærksom på, hvis du vælger at montere helårsdæk på bilen. Hvis du vælger at montere helårsdæk på bilen, skal du ligeledes være opmærksom på lovgivningen. Denne kan du læse meget mere om herunder.

Helårsdæk, der er M+S-mærket

Der findes mange forskellige helårsdæk – og udviklingen har kun gjort helårsdækkene bedre. Hvis du skal købe helårsdæk, skal du først og fremmest kigge efter M+S mærkningen på dækkene. M+S står for Mud + Snow. Det betyder altså, at et helårsdæk helt grundlæggende er et vinterdæk. Fordi helårsdækket dog skal være egnet til at køre året rundt – og ikke kun om vinteren, som et vinterdæk – er der nogle af egenskaberne, der findes på et vinterdæk, som altså ikke findes på et helårsdæk.

Når du skal montere dine helårsdæk, skal du følge den samme lovgivning, som der er for vinterdæk; du må altså kun montere helårsdæk sammen med andre M+S dæk. Der er eksempelvis forbudt at montere to sommerdæk og to helårsdæk på bilen – selvom begge dæktyper er egnet til at køre om sommeren. Du kan købe helårsdæk her, men sørg altså for at købe fire, der er mærket med M+S.

Læs på reglerne hjemmefra

Der er ikke mange regler, der skal overholdes, når man monterer helårsdæk på bilen. Det er nemt og overskueligt at overholde og gennemskue lovgivningen i Danmark. I Danmark er der nemlig ikke nogen regel, der foreskriver, om du skal montere helårs- eller vinterdæk på bilen. Det er op til dig selv at vurdere, hvad der er nødvendigt for dig.

Der er ikke nogen tvivl om, at det er mest sikkert at udskifte dæk hver sæson – altså sommer- og vinterdæk. Det er dog langt fra i alle tilfælde, at dette er nødvendigt. Det bliver dog måske nødvendigt, hvis du skal rejse uden for Danmarks grænser. For eksempel gælder der i Sverige andre regler, og derfor er det ikke sikkert, at dine M+S-mærkede helårsdæk overholder lovgivning for vinterkørsel i Sverige. Sørg derfor for at sætte dig ind i lovgivningen, hvis du skal køre vinterkørsel i andre lande.

Det er naturligvis vigtigt, at du overholder lovgivningen – for din og dine medtrafikanters sikkerheds skyld. Hvis du vil vide mere, kan du læse mere hos ABCtrafikskole.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *