Som forældre har du et ansvar for, at dine børn er spændt ansvarligt fast, når du kører på de trafikerede veje. Et ansvar, der egentlig går hånd i hånd med den rolle, du har som forældre og bemyndigede, men som også kan have store konsekvenser for dig, dit barn og din familie, skulle uheldet være ude.

I artiklen her kigger vi ind i forskellen på anvendelse af en selepude og en autostol. For selvom begge har til formål at sikre et fastspændt barn i forbindelse med kørsel, har de forskellige formål og egner sig bedst i helt forskellige scenarier.

Alderen er afgørende

Når man skal vælge autostol eller selepude til sit barn, er det afgørende element i forhold til, om man skal vælge en selepude eller en autostol, højde og alder på dit barn. For da børn vokser i forskellige tempi, er det ved lov bestemt, at anvendelse af de forskellige børnesæder følger højden.

I perioden, hvor barnet er mellem 9 måneder til 4 år, skal barnet helst sidde i en bagudvendt autostol, og det er der god grund til. Det sikrer i højere grad barnet, hvis man skulle være så uheldig at køre galt, da man i den forbindelse sikrer hovedet allerbedst. Man må ALDRIG stille sin autostol foran et panel med en aktiv airbag, da det både er farligt for dit barn, men også ulovligt.

 

På et tidspunkt er det dog ikke muligt at anvende en bagudvendt autostol længere, og man må i den forbindelse ty til at anvende en forudvendt autostol i stedet. Denne løsning er ikke i samme omfang så sikker som den bagudvendte, men indtil barnet er mindst ca. 4 år, er det et påkrav, at barnet sidder i en autostol, der sikrer, at barnet er spændt godt fast. Og her er det vigtigt, at man ikke bare vælger en selepude for at spare den forudvendte autostol væk. For selvom det kunne være fristende, er det modsat bevist, at en selepude ikke er en effektiv løsning i forbindelse med fastspænding af børn, førend barnet er omkring 4 års alderen.

Når barnet bliver omkring 4’års alderen, kan man overveje at skifte autostolen ud med en selepude. Den er knap så stor og dyr, og den er nemmere at have med end en større autostol. Selepuder er på mange måder en rigtig god løsning, og det er bestemt en god ting at investere i. Den er både nem og bekvem for dig som forældre, men endvidere vil dit barn sidde komfortabelt, men også være sikker på køreturene. Dog er det ikke bare lige til sådan at vælge en selepude, fordi der findes rigtig mange muligheder på markedet. Netop derfor har vi gjort det lidt lettere for dig, så her finder du en test af selepuder, som kan hjælpe dig på vej mod det rette valg.

Over 135 cm høj

Det er først, når barnet bliver 135 cm høj, at man for alvor kan sige farvel til de velkendte selepuder og bare smide barnet ind på bagsædet uden nogen form for siddepude. Men man må altså heller ikke gøre det før end da. For af sikkerhedsmæssige grunde er det bare en dårlig ide. Og da der er tale om barnets sikkerhed, er det bare noget, man ikke skal gå på kompromis med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *